De keuken verduurzamen is iets wat iedereen wel wil. Je draagt een steentje bij aan een beter milieu, terwijl je tegelijk ook bespaart op de energierekening. En wie wil dat nu niet? Maar hoe voordelig het verduurzamen van de keuken ook is, veel mensen hebben geen idee hoe je dit efficiënt aanpakt. Op een blogsite voor vrouwen, een andere mannenblog en op een specifieke verduurzamingssite hebben we handige tips en adviezen voor je gevonden om de keuken snel en voordelig te verduurzamen. Doe er je voordeel mee en laat het milieu en jouw portemonnee optimaal profiteren!

1. Apparaten met een zo zuinig mogelijk energielabel

Een van de beste tips voor het verduurzamen van de keuken vonden we op een informatieve blogsite voor vrouwen. Namelijk het kiezen van de meest milieuvriendelijke en zuinige apparatuur die bestaat. Door te kiezen voor een oven, magnetron, koelkast en inductiekookplaat met energielabel A++ of A+++ kun je jaarlijks algauw tientallen tot honderden euro bezuinigen.

2. Een compleet nieuw keuken gezocht? Let dan op!

Wanneer je plannen hebt om een volledig nieuwe keuken te kopen, dan kun je qua duurzaamheid veel bereiken. Let dan op specifieke keurmerken die duurzaamheid garanderen. Wanneer je graag een keuken met houtmateriaal wilt, dien je op het FSC-keurmerk te letten. Dit keurmerk garandeert dat het gebruikte hout voor in de keuken afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Door te kiezen voor dit soort duurzame materialen, beperk je jouw ecologische voetafdruk tot een minimum.

3. Let op voedselgebruik en onnodige verspilling

Veel mensen de kokkerellen, gooien eten dat over is weg. Dat is natuurlijk verre van duurzaam. Spaar etensrestjes op, zodat je ze later in de week nog eens op kunt eten. Een bijkomend voordeel is dat je elke week een lekker gevarieerd menu op tafel kunt zetten, met voor elk wat wils!

4. Kies voor elektrisch koken

Het gebruik van een gaskookplaat in de keuken, zo lazen we op een een andere mannenblog, is compleet uit de tijd en verre van duurzaam. Ga voor een elektrisch bedienbare kookpit, bijvoorbeeld op inductie. Uiteraard kies je hierbij voor groene stroom. Nog mooie wordt het als je zonnepanelen op het dak hebt om zo 100 procent groen te kunnen koken!

5. Houd het waterverbruik in het oog

In een duurzame keuken kies je uiteraard voor een afwasmachine die weinig water verbruikt. Dit scheelt al snel honderden tot duizenden liters waterverbruik per jaar. Zorg verder voor de installatie van een waterbesparende kraan. Ook die bespaart veel water!