De grote verandering…..

De eerste schrik is wellicht voorbij toen het bericht “Duurzaam wonen zonder gas is de toekomst” werd geopperd. Mensen maken zich echter nog steeds grote zorgen over de grote verandering die er aanstaande is om onder andere de klimaatverandering een halt toe te zeggen “hoe ga ik dat allemaal betalen”, vragen velen zich af. Er zijn al proefwijken aangewezen om duurzaam wonen zonder gas in praktijk te brengen. Het voordeel van deze bekendmaking is dat je er alvast rekening mee kunt houden als je een nieuw kooktoestel nodig hebt, je keuken of badkamer gaat vervangen of toe bent aan een nieuwe verwarmingsketel. De veranderingen kunnen op die manier stapsgewijs worden doorgevoerd.

Een toekomst zonder gas

Duurzaam wonen zonder gas is niet langer ondenkbaar, het gaat gebeuren! De voorbereidingen worden getroffen door de Overheid en bedrijven, maar ook de burgers kunnen er alvast over na gaan denken. Het milieu, de klimaatverandering, het gaat ons allemaal aan. Iedereen krijgt er in meer of mindere mate mee te maken en dat geldt voor de hele mensheid en uiteraard ook voor de flora en fauna. De gevolgen van de klimaatverandering is al duidelijk zichtbaar. Niemand kan nu nog roepen dat het allemaal flauwekul is en dat je er niet druk over hoeft te maken. De extreme droogte, de extreme temperaturen, het smelten van de ijskappen, het stijgen van het zeeniveau, de ontbossing (door mensen gekapt), de hevige bosbranden, de hoosbuien met overstromingen, allemaal duidelijke voorbeelden van de sterke natuur, die alles lam kan leggen.

Een natuur ook waar we zuinig op moeten zijn. We moeten de uitstoot van schadelijke stoffen met onmiddellijke ingang verminderen, om het helemaal te stoppen is tijd nodig, bewustwording en de inzet van iedereen. Sommige zaken zullen door de Overheid worden opgelegd, zoals het verminderen van het gasverbruik en in de toekomst helemaal geen gas meer.

Zonder gas is wennen, maar een stuk duurzamer

De ingrijpende verandering dat iedereen van het gas af moet geeft een heleboel onrust en brengt de discussie in de samenleving op gang. Iedereen weet dat er iets moet gebeuren ten gunste van het milieu, maar dat dient dan wel wereldwijd te gebeuren. En daar wringt de schoen bij velen. Toch zal zonder gas leven in Nederland een feit worden. Dit alleen zal echter niet voldoende zijn.

Er dient tevens voor een andere leefstijl gekozen te worden, een leefstijl waarbij men zich meer bewust is van het opraken van alles wat de aarde ons biedt als iedereen gewoon doorgaat waarmee hij of zij bezig is. De vraag naar energie moet veranderen en zeker ook verminderen (door onder andere een betere isolatie van de huizen en andere gebouwen).

Koken op gas kan koken op een inductieplaat worden, een kleine aanpassing, die ook nog eens erg veilig is. Het zou voor alle getroffen inwoners van Groningen door de aardbevingen een geweldig bericht zijn als de aardgaswinning is gestopt. Duurzaam wonen zonder gas een win-win situatie voor alle betrokkenen.