Een energiezuinige levensstijl en oog voor milieu en klimaat zijn voor steeds meer mensen in de afgelopen decennia belangrijke items geworden. Terecht, want uit allerlei onderzoeken blijkt – zo lazen we op een andere blog over groen leven – dat aandacht voor de ecologische voetafdruk van de mens meer dan noodzakelijk is. Want de aarde moet leefbaar blijven, ook voor komende generaties. Maar wat kun je zelf doen om jouw steentje bij te dragen als het aankomt op een duurzame levensstijl? Op een lifestyle blog en een andere blog over groen leven lazen we tal van tips om op een eenvoudige manier bij te dragen aan een milieubewuster leven. De vijf meest effectieve adviezen hebben we hieronder voor je verzameld.

1. Gebruik Smart Home-apparaten

Een goede eerste tip die we tegenkwamen op een lifestyle blog is om gebruik te maken van slimme technologische systemen om apparaten in huis te bedienen en te reguleren. Een bekend voorbeeld is de slimme thermostaat. Hiermee kun je al snel 20 procent energie besparen, doordat je de cv slim kunt instellen. Ook met smart home-systemen om de verlichting te bedienen kun je de energienota een stuk omlaag brengen en iets goeds doen voor het milieu.

2. Spouwmuurisolatie is een rendabele investering

Door te kiezen voor spouwmuurisolatie, zo lazen we in een andere blog over groen leven, kun je de maandelijkse energierekening verlagen met zo’n 10 procent. Andere effectieve manieren om duurzamer en milieuvriendelijker te leven, zijn kiezen voor extra isolerend glas – zoals HR++ of HR+++ glas – en tevens het dak isoleren. Het dak isoleren levert het meeste op, maar is tegelijk ook een grote investering. Gelukkig stellen veel gemeenten subsidies ter beschikking voor mensen die hun woning isoleren, zodat je al snel 20 tot 30 procent van de investeringskosten terugkrijgt.

3. Zonnepanelen voor duurzame energieopwekking

Een goede tip die we hebben ontleend aan een lifestyle blog over duurzaam leven, is een set zonnepanelen op het dak leggen. Met gemiddeld zo’n 12 tot 14 zonnepanelen kun je qua elektriciteit een duurzaam en energieneutraal huishouden draaien.

4. Elektrisch rijden

Elektrische auto’s worden steeds voordeliger, terwijl de actieradius door verbeterde accu’s flink toegenomen is. In combinatie met een subsidie is een elektrische auto een goede investering voor de toekomst.

5. Minder vlees, meer plantaardig voedsel

Reduceer de vleesconsumptie voor een milieubewustere levensstijl. Als er iets schadelijk is voor klimaat en milieu, is het wel de vleesindustrie. Door bewust minder vlees te eten en te kiezen voor duurzame voeding, help je de CO2-uitstoot te reduceren.