afval scheiden

In Nederland ligt de aandacht al enige jaren op het scheiden van afval. Inmiddels geldt dat wij in ons land al de helft van ons afval scheiden. Dit is bijzonder goed voor het milieu, aangezien we hiermee nieuwe grondstoffen, energie en geld besparen. Een deel van het afval wordt namelijk opnieuw gebruikt. Dit gaat ten gunste van de productie die noodzakelijk is om materialen te produceren. Minder materialen hoeven opnieuw gemaakt te worden, wat leidt tot minder productie en minder uitstoot van C02. Daarom is het verstandig om te lezen over bedrijfsafval en vervolgens afval in te zamelen.

Tip: zoek je een erkende afvalinzamelaar? Laat jouw bedrijfsafval via Milieu Service Nederland afvoeren.

Besparing van CO2 en financieel gewin

De combinatie van CO2 besparen en financiële winst behalen is mogelijk door te kiezen voor het scheiden van afval. Hiermee bespaar je namelijk CO2, aangezien niet iedere afvalsoort door dezelfde verbrandingsoven gaat. Afval kan tevens opnieuw gebruikt worden. Het scheiden van afval leidt tevens tot minder kosten, die je moet betalen en hoog kunnen oplopen als je besluit om het afval op een grote hoop te gooien. Bij het scheiden van afval kun je denken aan het apart houden van restafval, glas, groente en plastic afval

Inleveren van plastic flessen

Een van de stappen die je kunt zetten bij het scheiden van afval is het inleveren van plastic flessen. Deze flessen kun je inleveren bij een plaatselijke winkel en hiermee bijdragen aan een circulaire wereld waarin producten opnieuw gebruikt worden. Je houdt de flessen recyclebaar door ze niet in elkaar te drukken en de flessen heel te houden. Verder moet je een plastic fles zo leeg mogelijk inleveren. 

Afval efficiënt scheiden

Indien je gemotiveerd bent om afval te scheiden is het vervolgens belangrijk om dit proces op een efficiënte manier aan te pakken. Hiermee voorkom je namelijk dat er fouten gemaakt worden tijdens het gescheiden houden van verschillende afvalstromen. Werk bijvoorbeeld met etiketten en verschillende afvalbakken. Met de etiketten voorkom je namelijk dat je afval in de verkeerde afvalbak gooit, iets wat regelmatig voorkomt. Door met meerdere afvalbakken te werken scheid je afval direct en hoef je dit niet later te doen.