Sinds 2015 heeft elk eigenaar van een woning in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Wanneer de woning verkocht werd, moest dit energielabel voor je huis verplicht gemaakt worden. zo kreeg de kopende partij inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Sinds die tijd is de procedure rondom dit label wel aangepast. Sinds 2021 zijn er nieuwe Europese richtlijnen, waardoor je een energielabel niet meer volledig online kunt aanvragen en ontvangen. Hoe dit nu in zijn werk gaat, leggen we je hieronder uit.
Zo werkt een nieuwe inspectie voor energielabels
Tegenwoordig moet een erkend adviseur bij je huis langskomen voor een inspectie. Deze inspectie bestaat uit een aantal metingen of onderzoeken. Door de resultaten in een speciaal softwareprogramma in te voeren, wordt het definitieve energielabel bepaald en toebedeeld aan je woning. Dit alles gebeurt vaak al binnen een dag.
Krijgt je huis een hoog energielabel, zoals A of B? Dan betekent dit dat je huis energiezuinig is en dat er over het algemeen lagere energiekosten zijn. dit heeft een positief effect op de waarde van je huis. Een lager energielabel als F of G betekent hogere energiekosten en minder zuinigheid, waardoor de waarde van je huis zal afnemen.
Dit controleert de adviseur tijdens een inspectie
De adviseur die langs komt om je woning te inspecteren, zal meerdere aspecten van je huis opnemen in zijn onderzoek. Zo is logischerwijs de ventilatie van je huis erg belangrijk, maar ook hoe het huis wordt verwarmd of verkoeld. Ook het water, de beglazing en alle aanwezige vormen van isolatie worden bekeken. Vervolgens worden deze aspecten opgesomd in een bijbehorend rapport, waarin mogelijke adviezen voor het verbeteren van de energiezuinigheid worden gegeven. Volg je deze adviezen op, kan je huis bij een volgende inspectie een beter energielabel krijgen.
Een nieuw energielabel aanvragen
Een energielabel aanvragen is gelukkig niet veel meer werk dan vroeger. Het aanvragen van een inspectie kan nog steeds online, bijvoorbeeld via de site van Huiskeur. Hier kun je een kort stappenplan vinden van alles wat moet gebeuren, net zoals de mogelijkheid om direct een inspectie in te plannen. Hierbij kun je zelf aangeven welk moment jou het beste uitkomt, zodat je nooit veel extra tijd kwijt bent aan de keuring. Vervolgens komen de experts bij je langs en ontvang je vaak binnen een dag al je nieuwe energielabel.