nfrarood verwarming

Infrarood verwarming is een energiebron die bedoeld is om brandstof te vervangen. De energie die Nederlanders gebruiken, komt namelijk grotendeels uit fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn versteende resten van dieren en planten en kunnen maar één keer worden gebruikt. Daaruit ontstaan aardgas, aardolie of steenkool, die bronnen zijn voor energie. In Nederland verwarmen we ons kantoor en huis voornamelijk met aardgas. Het aardgas raakt echter op: de prijs van gas gaat omhoog en is verre van duurzaam. Het alternatief voor brandstof is infrarood verwarming.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is eigenlijk een kunst die is afgekeken van de natuur. Wanneer de zon achter de wolken vandaan komt, voel je een comfortabele warmte op je lichaam. De zon straalt eigenlijk niks anders uit dan licht, dat warmte afgeeft. Infrarood werkt op dezelfde manier. Deze manier van verwarmen wordt ook wel stralingsverwarming genoemd en geeft warme af met infrarode warmtestralen. Deze stralingswarmte wordt opgeslagen door objecten in een ruimte, zoals meubels en wanden. Die objecten geven de warmte op hun beurt weer af aan de lucht. 

Een oplossing op maat voor een efficiënt energiegebruik

Infrarood verwarming is efficiëntere energie dan fossiele brandstof. Een cv-ketel is verleden tijd. Die werkt meestal op aardgas en zorgt voor warm water. De ketel circuleert dat warme water in de lucht, waardoor een ruimte en de objecten in die ruimte worden verwarmd. Dit is dus precies het tegenovergestelde van wat een verwarmingssysteem op basis van infrarood doet: infrarood verwarmt alleen objecten, waardoor niet de hele ruimte hoeft te worden verwarmd. Daarom is het gebruik van een infrarood verwarming veel efficiënter. 

Saaie, niet duurzame radiatoren zijn verleden tijd

Infrarood verwarming is in elke ruimte en op verschillende manieren mogelijk. Je vindt die terug in allerlei soorten ruimten: van woningen tot dierverblijven. Er is verschillend apparatuur dat op infrarood werkt, zoals infraroodpanelen die ook nog eens naar smaak stijlvol zijn af te werken. Saaie radiatoren, die ook nog eens niet duurzaam zijn, zijn dus verleden tijd.   

 

Bron: Polarheat.nl