isoleren

Isolatie verwijst in algemene termen naar materiaal dat in staat is om overdracht van warmte te voorkomen of te verminderen (of geluid of elektriciteit). Hier zullen we isolatie voorlopig relateren aan warmteverlies van woningen, ook wel bekend als thermische isolatie.

We verwarmen onze huizen en werkplekken om een comfortabel en gezonde omgeving te creëren waarin we kunnen leven en werken, maar veel van die kostbare warmte kan verloren gaan door de muren, het dak, de ramen en zelfs de vloeren van een niet-geïsoleerd gebouw. Om warmteverlies te voorkomen, of in ieder geval te beperken, is het isoleren van uw woning de belangrijkste en meest energie-efficiënte, maar tegelijkertijd ook de makkelijkste en de goedkoopste, stap die u kunt nemen.

Verschillende soorten isolatie

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten isolatie op de markt beschikbaar en uw keuze zal waarschijnlijk afhangen van het gebied van uw woning dat u wilt isoleren. Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk voor het gebruik, waaronder vaste- en spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dak- en zolderisolatie, tank- en pijpleidingisolatie en het tochtvrij maken van uw ramen door middel van raamisolatie.

Veel gebruikte materialen

Het meest wenselijke eigenschap van elk type isolatie is natuurlijk dat het de overdracht van warmte zal belemmeren, dat wil zeggen: het is een slechte geleider van warmte. Materialen die vaak voor isolatie doeleinden worden gebruikt zijn daarom polystyreen, cellulose, vermiculiet, perliet, glas mineraal wol (glasvezel), steen mineraal wol, polyurethaan en zelfs papier en schapenwol voor een zeer milieuvriendelijke oplossing. De meting voor de effectieve waarde van isolatiemateriaal wordt de R-waarde genoemd. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van het materiaal zal zijn. Alle isolatie types zijn op deze manier gemeten, zoek daarom voor een hoge R-waarde bij het maken van de keuze van isolatie voor uw woning.

Welk materiaal moet ik kiezen
De isolatie zou kunnen bestaan uit harde isolatieplaten, flexibele rollen of dekens, spuitschuim, losse korrels, bollen of vezels. De keuze van het isolatie type is meestal afhankelijk van de toegankelijkheid en de fysieke configuratie van het gedeelte van het huis dat u wilt isoleren. Bijvoorbeeld, om een soort holte te vullen, wellicht in de vloer of in de muur, zou de beste keuze komen te liggen bij een soort van los vulmateriaal als spuitschuim. In een toegankelijke ruimte, zoals een dak, is het waarschijnlijk makkelijker om een isolatielaag aan te brengen in de vorm van bijvoorbeeld een rol of een deken.

Het isoleren van boilers en leidingen

Voor watertanks en leidingen zijn er speciaal geïsoleerde geprevormde jassen en buizen beschikbaar die ervoor zullen zorgen dat deze onderdelen voor elke huiseigenaar makkelijk te isoleren zijn. Dit is een eenvoudige maar zeer effectieve manier om warmteverlies te voorkomen en geld te besparen op uw energierekening.

Wanneer overlaten aan een professional?

Niet alle soorten isolatie zijn geschikt voor doe-het-zelf gebruik en sommige soorten kunnen alleen door professionals worden geïnstalleerd om hun efficiëntie te garanderen. Echter, veel isolatie soorten zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij doe-het-zelf-zaken en bouwmarkten en sommige isolatietechnieken vereisen zijn weinig vaardigheden.Als u niet zeker weet welke soort isolatie u voor uw project moet gebruiken, is er voldoende advies online beschikbaar, maar als u daarna nog steeds twijfels heeft kunt u ook contact opnemen met een expert op het gebied van isolatie technieken en materialen voor woningen. Het isoleren van uw woning in Den Haag of Rotterdam zal niet alleen een comfortabelere woonomgeving creëren, maar het zal u ook geld besparen op uw energierekening en het is tevens goed voor het milieu.