Het verduurzamen van je woning kan op verschillende manieren. Hierbij is het niet noodzakelijk over veel geld te beschikken. Door je echt te verdiepen in meerdere manieren van verduurzamen, is het geschikt voor vrijwel elke portemonnee.

Onderstaand een viertal tips om je huis te verduurzamen:

Kies voor gebruikte tapijttegels

Door het aanschaffen van tapijttegels die gebruikt zijn, geef je deze een tweede ronde. Ook niet verwonderlijk, als jij je bedenkt, dat tapijt een lange levensduur heeft. Een bijkomend voordeel is, dat tapijttegels een hogere isolatiewaarde hebben dan vloerbedekking.

Veel tapijttegels worden van de hand gedaan, omdat mensen simpelweg willen veranderen van interieur. De kwaliteit van de gebruikte tapijttegels, is in dat geval nog heel goed. Zonde dus om hier geen gebruik van te maken. Het verduurzamen van jouw huis kan dus, door gebruikte tapijttegels op je vloer te leggen.

Denk aan de lange termijn en schaf zonnepanelen aan

Wil jij blijvend je energiekosten verlagen, dan is de aanschaf van zonnepanelen een heel goed besluit. Het is bij de aanschaf van zonnepanelen niet altijd noodzakelijk, dat je een flinke som geld op de bank hebt staan.

Er zijn tegenwoordig duurzaamheidsleningen, die door gemeenten verstrekt worden. Hierbij is de rente extreem laag. Zodra de zonnepanelen op je dak liggen, begint het besparen al. Je betaalt weliswaar een deel voor de lening van de gemeente, maar doordat je ook op je maandlasten bespaart, is jouw voordeel vaak direct merkbaar.

Het feit dat je op deze wijze bijdraagt aan het milieu is echter een veel grotere winst. De zon schijnt immers gratis, waarom zou je daar geen gebruik van maken.?

Kies niet voor een mobiele airco maar ga voor een ventilator

Een mobiele airco verbruikt maar liefst 10 x zo veel energie als een ventilator. Een mobiele airco werkt op koelvloeistof, waardoor het mogelijk wordt gemaakt, de temperatuur in je woonkamer met wel 10 graden te laten dalen.

Dat hier veel energie voor nodig is, spreekt voor zich. Hoeveel kracht (energie) een mobiele airco kost wordt uitgedrukt in BTU.

Een ventilator daarentegen, zorgt uitsluitend voor verplaatsing van de lucht. De temperatuur in de kamer wordt dus niet daadwerkelijk verlaagd.

Al laat je de ventilator een hele dag draaien, dan nog is het stroomverbruik te verwaarlozen. Een ventilator is ook een betere keuze, aangezien alleen op de extreem warme dagen, een koele woonomgeving gewenst is.

Kies eens wat vaker voor gebruikte meubels

Net als bij tapijttegels, geldt ook voor meubels, dat ze vaak worden afgedankt, zonder dat ze versleten zijn. Vaak willen mensen een andere stijl in huis en om die reden brengen ze de meubels naar een kringloopwinkel.

De kwaliteit van gebruikte meubels is vrijwel altijd goed. Zelfs als er een kleine reparatie zou moeten plaatsvinden, loont het zich, om op deze manier je woning te voorzien van gebruikte meubels. Mocht het feit dat het gebruikt is, jou tegenstaan dan is het goed te beseffen, dat je een belangrijke bijdrage levert aan het milieu door hiervoor te kiezen.

Als je de meubels goed reinigt en eventueel een fris kleurtje geeft, dan heb je toch het gevoel nieuwe spulletjes in huis te hebben staan.

Verduurzamen kan op vele manieren. Probeer je eens te verdiepen in de winst die je kan behalen, door iets meer oog te hebben voor het milieu.

Dit kan op het gebied van wassen op een lage temperatuur, maar ook door een trui aan te trekken als je het koud hebt. Hierdoor hoef je de temperatuur geen graad hoger te zetten. Sluit in de winter op tijd de gordijnen en laat de douche niet onnodig lang stromen. Ook jij kan een bijdrage leveren aan het verduurzamen van je woning.