Ongedierte kan behoorlijk wat schade aanrichten in jouw woning. Daarbij komt dat de beestjes er ook nog eens ontzettend smerig uitzien. Hierdoor is jou er ongetwijfeld veel aan gelegen om de diertjes uit huis te weren. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden om ongedierte te bestrijden. Veel van deze methoden zorgen ervoor dat de beestjes op korte termijn verdwijnen. Dit betekent echter niet dat ze ook voor altijd weglijven uit jouw woning. Ze kunnen over een tijdje namelijk maar zo weer terugkeren. Is dit bij jou ook het geval? Dan vraag jij je vast en zeker af waarom je last hebt van ongedierte. Wij behandelen in deze tekst een aantal oorzaken.

Er is (veel)voedsel te vinden
Een eerste reden waarom je last hebt van ongedierte, is omdat de beestjes in jouw woning makkelijk voedsel kunnen vinden. De meeste mensen hebben namelijk behoorlijk wat eten op voorraad. Voor ongedierte is dit natuurlijk ideaal. Zij hoeven immers weinig moeite te doen om voedsel te vinden. Laat je geregeld etensresten slingeren? Dan is het niet raar dat je last krijgt van ongedierte. De beestjes komen namelijk op deze resten af. Wanneer je geregeld eten laat slingeren, vestigt ongedierte zich mogelijk in jouw woning. Zij weten immers dat ze hier eigenlijk geen moeite hoeven te doen om zich te voeden.

Het klimaat is aangenaam
Indien je veel last hebt van ongedierte, kan dit ook aan het klimaat in huis liggen. Buiten is het vaak koud en daar houden veel beestjes niet van. Ongedierte houdt bijvoorbeeld meer van een warme ruimte met een hoge luchtvochtigheid. In de badkamer en keuken ervaar je daardoor sneller overlast van ongedierte. Zo kunnen er bijvoorbeeld beestjes opduiken in jouw keukenkastje. Zorg dus dat het niet te warm is in huis en verlaag de luchtvochtigheid. Indien je dat doet, heb je minder (snel) last van ongedierte.

Er is onbehandeld hout aanwezig
Onbehandeld hout in huis is ook vaak een reden voor ongedierte om zich ergens te vestigen. Dit geldt met name voor de houtworm. De boktor legt haar eitjes graag in onbehandeld hout. Zodra de eitjes uitkomen, voeden de larven zich met het hout. Zij vreten zich een weg door het hout heen, waardoor de sterkte ervan afneemt. Indien dit ongedierte aanwezig is in bijvoorbeeld jouw dakconstructie, dan is houtworm bestrijden aan te raden. Indien je niets doet, kan dat namelijk grote gevolgen hebben. Zo kan de dakconstructie bijvoorbeeld instorten wanneer het hout dusdanig is aangetast door houtworm. Wacht dus niet met het bestrijden van dit ongedierte, maar kom direct in actie.

Ongedierte komt in iedere woning voor
Hoe graag je ongedierte ook uit jouw woning wilt weren, het is nooit geheel mogelijk. In ieder gebouw in ons land zijn namelijk beestjes aanwezig. Je ziet ze echter lang niet altijd. Zo houdt veel ongedierte zich schuil in de kruipruimte, op zolder of achter plinten. Neem bijvoorbeeld zilvervisjes. Dit zijn betrekkelijk kleine beestjes die zich zo nu en dan laten zien. Zij duiken met name op in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Zilvervisjes kun je vangen met vallen of bestrijden met vergif, maar je raakt er nooit geheel van verlost. De beestjes hebben namelijk voldoende aan de kleinste kier of opening om binnen te komen. Je kunt kieren, spleten en gaten dichten, maar dit biedt geen garantie dat er geen zilvervisjes meer op kunnen duiken in jouw woning.