Steeds meer Nederlanders ondernemen stappen om hun woning te verduurzamen. Dit is natuurlijk een goede ontwikkeling. Op deze manier dragen we namelijk allemaal ons steentje bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. Er zijn vandaag de dag verschillende manieren om jouw woning te verduurzamen. Zo kiezen veel Nederlanders ervoor om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een warmtepomp te installeren. Enige probleem van deze duurzame maatregelen is dat ze nogal prijzig zijn. Gelukkig kun je in ieder geval subsidie voor je warmtepomp krijgen. Dit maakt het financieel al een stuk aantrekkelijker om een warmtepomp aan te schaffen.
De werking van een warmtepomp
Je hebt ongetwijfeld weleens van een warmtepomp gehoord. Indien je nog niet zo’n pomp heb, weet je vast niet precies hoe de pomp werkt. Deze pomp verwarmt jouw woning door warmte te onttrekken uit de buitenlucht, grondwater of de aarde. In de meeste gevallen wordt een warmtepomp aangesloten op de installatie van jouw cv-ketel.
De voordelen van een warmtepomp
Een warmtepomp is niet goedkoop in de aanschaf. Je verdient jouw investering op de lange termijn echter wel weer terug. Waarom? Omdat je niet langer gas verbruikt voor het verwarmen van jouw woning. De pomp werkt op elektriciteit, waardoor je hem zeer goed kunt combineren met zonnepanelen. De panelen wekken immers de stroom op die jouw warmtepomp verbruikt om jouw woning te verwarmen.
Wat kost een warmtepomp
De kosten voor een warmtepomp lopen behoorlijk uiteen. Dit komt allereerst doordat er verschillende soorten pompen zijn om jouw woning mee te verwarmen. De goedkoopste variant is een hybride warmtepomp. Deze pomp wordt gecombineerd met een HR-ketel. De ketel springt alleen bij op hele koude dagen of om kraanwater te verwarmen. Naast een hybride pomp kun je ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Doordat deze pomp de volledige gasaansluiting in een woning vervangt, ligt de prijs van een volledig elektrische ketel een stuk hoger. Benieuwd naar de exacte kosten? Laat dan eens een installateur langskomen om een offerte te maken.
Hoe vraag je een subsidie aan?
We haalden in de intro al aan dat je subsidie voor je warmtepomp kunt krijgen. Dit is natuurlijk bijzonder aantrekkelijk, want deze subsidie drukt de kosten behoorlijk. Indien je gebruik wilt maken van deze subsidie, moet je niet al te lang meer wachten. De subsidie is namelijk alleen in 2020 nog beschikbaar. Het gaat in dit geval om de zogeheten Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE-subidie). Hoeveel subsidie je krijgt? Dat is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je aanschaft. Kies je voor een volledig elektrische pomp? Dan ontvang je een hogere subsidie dan bij een hybride warmtepomp.